DrechtDokters 078 202 00 40
078 202 00 20

Pilot ‘samenwerking geriatriefysiotherapeut-huisarts voor kwetsbare ouderen met valproblematiek’ gestart

Vanaf 1 oktober is DrechtDokters samen met Fysio Dordt een pilot gestart  tussen geriatriefysiotherapeuten en huisartsen om zo de kwetsbare ouderen met valproblematiek, in vier huisartspraktijken, in kaart te brengen en te onderzoeken wat de waarde van het toevoegen van deze schakel aan de ketenzorg rondom kwetsbare ouderen kan zijn.

Gedurende een half jaar  worden kwetsbare ouderen die bijvoorbeeld al eens zijn gevallen, of bang zijn om te vallen, of moeite hebben om in balans te blijven, door de huisarts of de POH doorgestuurd naar één van de deelnemende fysiotherapiepraktijken. Daar wordt bekeken of ze zorg nodig hebben, zoals een algemene valpreventietraining of een behandeling op maat door een geriatriefysiotherapeut.

Rebecca van Pelt is één van de deelnemende geriatriefysiotherapeuten: “Voor die screening gebruiken wij een zogenaamd ‘stoplichtmodel’: bij groen kan de oudere deelnemen aan een algemene valpreventietraining, bij oranje kan de patiënt door de algemeen fysiotherapeut  worden behandeld en bij rood biedt een geriatriefysiotherapeut zoals ikzelf de patiënt een behandeling op maat. Bij zo’n behandeling op maat wordt rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de patiënt. Wil iemand bijvoorbeeld nog wekelijks boodschappen doen bij de supermarkt, dan zijn de oefeningen daarop gericht.”