DrechtDokters 078 202 00 40
078 202 00 20

Gezond leven

Zorg goed voor uzelf!

Postitieve Gezondheid
Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Kunt u zich bijvoorbeeld voldoende redden? Voelt u zich gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit uw omgeving? Het gaat erom dat u zich gezond en energiek voelt, op de manier die bij u past. Het invullen van de vragenlijst Positieve Gezondheid helpt u kiezen en bespreken wat voor u belangrijk is. Er is een vragenlijst voor volwassenen en voor kinderen. Lees meer.

Gezond eten en een gezond gewicht
Iedereen heeft baat bij goede en gevarieerde voeding. Voor chronisch zieken is gezond eten extra belangrijk. Kijk voor meer informatie over gezonde voeding op de website van het Voedingscentrum.

Een gezond gewicht is belangrijk om hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen. De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van uw lichaamsgewicht. Bereken hier uw BMI.

Bewegen & sporten
Gezond bewegen betekent elke dag actief zijn. Dit is al mogelijk met een half uur matig intensieve inspanning. Als u verschillende activiteiten inbouwt in uw dagelijks leven, is dit eenvoudig vol te houden. Pak eens wat vaker de fiets. Maar denk ook aan het huishouden doen, tuinieren of stevig wandelen. Sporten of bewegen in groepsverband of onder begeleiding is natuurlijk ook verstandig voor een goede gezondheid.

Beweegaanbod in uw gemeente


Diëtist
DrechtDokters werkt samen met gecontracteerde diëtisten en biedt daarnaast diverse leefstijlprogramma’s aan. De gecontracteerde diëtisten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Wanneer gaat u naar de diëtist?
De huisarts kan u verwijzen als u Poster ‘Beweegtips voor thuis’hart- en vaatziekten of COPD heeft. Uw dieetbegeleiding is onderdeel van uw totale behandeling. De behandeling door uw diëtist bestaat uit praktische adviezen en persoonlijke begeleiding.

Werkwijze
Iedereen is anders en daarom is uw begeleiding door uw diëtist maatwerk. Sommige diëtisten zijn, door scholing of ervaring, extra deskundig op een specifiek gebied. Zo zijn er diëtisten die expert zijn in de behandeling van bijvoorbeeld diabetes type 2 of COPD. Tijdens het eerste consult zult u veel vragen beantwoorden over uw gezondheid, uw medische gegevens, uw eet- en leefgewoonten, uw verwachtingen en uw wensen. Vervolgens maakt uw diëtist een persoonlijk behandelplan. De diëtist coacht u bij het bereiken van uw doelen. In de volgende consulten geeft uw diëtist uitleg en informatie over eten en drinken in relatie tot gezondheid en ziekte. Deze informatie sluit aan op uw persoonlijke situatie. Samen met u wordt gezocht naar oplossingen voor eventuele knelpunten.

Uiteraard ondersteunt uw diëtist u bij het opvolgen van het advies, bijvoorbeeld door middel van:

  • Tips en technieken om uw eetgewoonten blijvend te veranderen
  • Praktische informatie over wat er op het etiket staat en waar u welke producten kunt kopen
  • Suggesties voor speciale gelegenheden, zoals uit eten gaan, feestjes en vakantie

Kosten
De kosten van begeleiding door de gecontracteerde diëtist worden vergoed door DrechtDokters. Deze kosten vallen niet onder uw jaarlijkse eigen risico. U vindt hier de door de DrechtDokters gecontracteerde diëtisten.